Interview met enkele bestuursleden van het 1e uur

07-03-2021

Dit kalenderjaar bestaat T.C. de Weide 25 jaar en dat kunnen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Tijd om eens aan te schuiven met enkele mannen die onze club hebben opgericht. Onder het genot van een warme bak koffie schuiven we aan bij Max Jacobsen, Ben Hartman en Ben Seesink, alle drie onderdeel van het eerste bestuur van T.C. de Weide en in de daaraan voorafgaande jaren de aanjagers voor het opzetten van de club. Terwijl ik in de verte enkele auto’s hoor parkeren voor de training op ons mooie sportpark, kijk ik naar wat er voor mij op de tafel ligt; een IPad neergezet door Max met daarop zorgvuldig bewaarde krantenknipsels en foto’s gescand uit de oude doos. Het is al direct duidelijk waar het hart van deze geïnspireerde mannen ligt; bij het tennisspel en bij de mensen met wie ze de club hebben opgericht. De mannen geven aan dat de exacte geschiedenis van de oprichting wel goed beschreven is op de website en bekend is bij de leden. Het lijkt hen veel leuker om door de vele foto’s en krantenknipsel te gaan en deze te begeleiden van anekdotes. En zo geschiedde!

 

De eerste krantenknipsels worden getoond en Max begint: ”In 92 – 93 zijn we begonnen als leden van TC de Noorderterp en zijn we ons gaan afsplitsen van deze vereniging. Uiteraard leidde dit meteen tot heel erg veel weerstand bij TC de Noorderterp, de uitbater van de hal ‘t Noord, HLTC en op een later tijdstip Suthwalda. Daarnaast was het verhaal toen dat Herman Leicht (Wethouder Sportzaken) vóór de oprichting van een nieuwe tennisvereniging was. Hij heeft ons zelfs geadviseerd dat we het zo en zo moesten doen. Koob Schelhaas, Wethouder van een gehele andere portefeuille was tegen. Beide mannen lid van het CDA, maar met andere belangen.” Ben S. springt snel in met: “Koob Schelhaas was lid van HLTC en was ‘morestegen’ en de weerstand heeft nog heel lang voortgesudderd. Vanuit bestuurlijke overweging vond het hij niet terecht dat er ruimte was voor een extra tennisvereniging, maar uiteindelijk hij was wel de eerste die ons heeft gefeliciteerd toen het plan door de raad kwam! Dat was erg sportief!”

 

Het was even stil in de kantine, de mannen waren teruggetrokken in gedachte en Ben H. verbreekt als eerste de stilte en legt vervolgens passievol uit dat er in de jongste woonwijk van Hoogeveen echt wel vraag was naar een nieuwe tennisvereniging, HLTC was namelijk geografisch te ver weg. Het huidige stuk grond lag in zijn geheel braak, er zat een sportbestemming op en er was dus een grote kans om het voor elkaar te krijgen. Het moest nu gebeuren! Huis aan huis werden er blauwe kaartjes rondgebracht, zo rond de 10.000 stuks, dit om hiermee aan te kunnen tonen dat iedereen in de wijk lid wilde worden en de tennisvereniging bestaansrecht had. Max: “Herman Leicht heeft ons dat in 1992 ingefluisterd en wat er toen allemaal gebeurd is dat er een gigantische PR campagne opgestart is tot het zelfs rondlopen met wervende shirts tijdens het beachvolleybaltoernooi, terwijl we zelf nog lid waren van de Noorderterp. We namen tijdens het toernooi echter wel telkens onze bodyguards mee!”.

 

Vervolgens ging het erg snel met het omzetten van ideeën in acties. Ben S. legt uit dat er vanaf het begin enkele prominenten en sponsoren meegingen met de plannen bij het idee, zoals Hentenaar Makelaardij, Sportzaak Jan Bols, John Jelgerhuis Meubels, Henk ten Brink en Ter Stege Bouw. Tot mijn grote vreugde kwam uit dit gedeelte van het gesprek een geweldig nieuwtje wat volgens de mannen niet algemeen bekend is. Max: “We hadden toen een clubje van 11 man. Zo ook hier de kastanjebomen die hier aan het begin van het park ziet zijn er 11. Die hebben wij gekregen bij de opening. Op de maquette kan je dan ook  zien - Elf kastanjes voor elf kanjers - er zijn niet veel mensen die dat weten.”

 

Op de IPad werd enthousiast langs alle foto’s en krantenknipsel geswiped en bij elke afbeelding ontstond het verhaal erachter en werden de personen op de foto’s benoemd. Het was een prachtige reis door de historie over de oprichting van de tennisclub. Op de trainingsbanen werd ondertussen gewisseld van groep wat aangaf dat de tijd voorbijvloog. De mannen waren echter geenszins van plan om er al een eind aan te breien. Vervolgens ging het gesprek van links naar rechts en haken de mannen onderling bij elkaar in, helemaal als het gaat over het aantonen van bestaansrecht wat men op het uur U in drie dagen tijd voor elkaar hebben gekregen. Dit door op deze korte termijn leden te verzamelen die zich via een handtekening op een acceptgirokaart daadwerkelijk aan de club gingen binden. Een week later stond er een stuk in de krant met de 11 initiatiefnemers en hun unieke route naar de daadwerkelijke goedkeuring.

 

De allereerste ledenvergadering in de Kerkboerderij werd aangestipt, net als het ontwerp van de eerste maquette van het tennispark, de rol van de gemeenteraadsverkiezingen destijds, want elke politieke partij had wel een standpunt hierin. Vervolgens komen de mannen helemaal los als we het hebben over verschillende toernooien die zijn georganiseerd, het jubileumfeest tijdens het 10-jarig bestaan en het spookfeest van 2002 en motortocht van 2004. Er is simpelweg geen stoppen aan de spraakwaterval van deze 3 gepassioneerde mannen!

 

Uiteraard kwamen we ook met de vraag waarom er ooit is gekozen voor kunstgras. Meteen weet Max met een grote glimlach te antwoorden met :”Nou, dat is een mooi verhaal! Bij het opstarten van dit traject waren er meerdere commissies opgericht. We hadden dus ook een baancommissie bestaande uit Johan Bandell, Harry van Sloten en Jannes van Genne. Realiseer je wel dat in die tijd je nog niet zo veel keuze had in baansoorten. Je had gravel, kunstgras en diverse kunststoffen waaronder Plexicushion. Eén van de dingen die we toen wel hebben gezegd is dat we dat we wel het hele jaar door wilden tennissen en nou, dat kan dus niet op gravel. Dus toen keken we naar de kunststoffen.” Iedereen was destijds helemaal stapel van Plexicushion, dit bleek echter te duur te zijn. De keuze was dus gemaakt voor kunstgras. Vervolgens springt Ben S. snel in met: “We wisten dat er naar aanleiding van de eerste vergadering in de Kerboerderij erg veel kritische vragen kwamen over het gebruik van kunstgras. Dit ging dan over verwondingen, schroeiplekken, blessures en weet ik veel allemaal. Wij hebben dus gezegd dat als we kunstgras doorzetten dat we dan echt goed moeten  documenteren voordat we dat echt naar de leden toe kunnen brengen.” Ben H. vult aan: ”Om dit allemaal te beoordelen zijn we regelmatig op een maandagochtend het hele land door geweest! We hebben op diverse plekken in Nederland op diverse ondergronden gespeeld. We hebben zelfs toen getennist in Amersfoort en ook op het Amstelpark in Amsterdam.” Max sluit af met: ”Uiteindelijk met alles wikkend en wegend zijn we uitgekomen bij kunstgras, maar dit moet je wel zien in de context van die tijd.”

 

De tijd vloog voorbij, we waren ondertussen meer dan 1,5 uur verder en Max zet wat vaart met het doornemen van de laatste foto’s en krantenknipsels die zijn IPad rijk is. Toch volgen er nog wat korte verhalen over het uitzetten van een speurtocht tijdens een enorme storm en de organisatie van een mooie motortocht. Het gaf maar weer eens aan hoe actief deze groep was voor de tennisclub. Op het moment dat we het hadden over de entree van het park gaf Ben S. aan: “De gemeente wilde er eerst niet aan om de uitrit aan te leggen, want dat was te duur. Ze hadden er een bepaald bedrag voor gereserveerd en wilden er met ons over praten. Evert van Zomeren had zelf al uitgevonden dat we het voor ongeveer een ton konden regelen. Toen hebben wij dus gezegd doe ons dat geld maar en dan regelen we het zelf wel. Toen hebben we iets van rond de 2 ton, toen in guldens nog, ontvangen. Daar hebben we dus een mooie cent aan over gehouden.”

 

De laatste inhaker is van Ben H. en het gaat over de opening van de tennisclub: ”Kijk hier zijn foto’s van het de ingebruikname van de banen op 15 juni 1996, dat was dus een heel spektakel die opening. We hadden dus ongelofelijk veel mensen uitgenodigd. We hadden zelfs een helikopter geregeld en die kon hier dus landen op de parkeerplaats en o.a. de wethouder zat daarin.” Max vult aan met: “Er hing dus ook een vlag van T.C. de Weide onder de helikopter en het is me ook nog bekend dat we een klacht hebben gekregen van een bekende Hoogevener.” En het lachen zwelt aan. Ben H: “Het gaf dus een enorme aanloop van mensen en daarnaast hadden we bedacht dat elk lid voor een paar tientjes een vlucht kon maken met de helikopter. Dat ding is dus erg vaak in de lucht geweest, zo verdienden we onze kosten terug, en dus een enorme publiciteit!”

 

Ondertussen waren we door alle krantenknipsel en foto’s heen en was het tijd om er een eind aan te breien. Wij willen graag Ben Hartman, Ben Seesink en Max Jacobsen nogmaals hartelijk bedanken voor hun medewerking, verhalen en de meer dan gezellige middag die we hebben gehad!

 

 

     

              

               

             

 

 

     

 

 

Interview met enkele bestuursleden van het 1e uur

Laatste nieuws

Meer nieuws

Volg ons

Sponsoren

Meer sponsoren